Sinds ik ondernemer ben verslind ik boeken: luisterboeken, mindset boeken, strategische boeken en sinds kort zelfs een dagboek. In deze blog deel ik drie boeken waar je als startend ondernemer veel aan zult hebben. Door deze boeken te lezen krijg je inzichten die je verder helpen als ondernemer, maar ook in het algemeenin je persoonlijke relaties en uitdagingen.

Gabrielle Bernstein

Met stip op nummer 1 is voor mij het boek:
“The Universe has your back” van Gabrielle Bernstein. Dit boek kreeg ik tijdens mijn opleiding aan de VA Business Academy.

In eerste instantie begreep ik er niks van: Hè? Universe? What the f*ck moet ik hiermee? Geef me liever een strategisch boek waarmee ik klanten vind.

Little did I know…

Begin 2020 heb ik het boek uit de kast gepakt. Niet zomaar. Op dat moment zat ik midden in een enorme relatiecrisis. We hadden de feestdagen achter de rug en ik ging op 1 januari voor 10 dagen in m’n eentje naar een hotel en liet mijn gezin achter. Niet wetende of het ooit nog goed zou komen.

Tijdens die 10 dagen had ik eindelijk weer eens de tijd en rust om een boek te lezen. In de jaren ervoor had ik wel veel gelezen, maar dat ging vooral over zwangerschappen, bevallingen en opvoeden.

Ik was in de maanden ervoor al een paar keer eerder in het boek begonnen, maar telkens had ik het ook weer weggelegd.

In dat hotel vond ik wel de rust en pakte ik het boek erbij. In het restaurant van het hotel zat ik alleen met een wijntje en een salade en om mezelf een beetje te vermaken had ik het boek meegenomen.

Al op de eerste pagina haakte ik af… Het ging over een “verborgen kracht” die wij allemaal in ons hebben. “Wat een bullshit” dacht mijn ego. Ik legde het boek weer weg. Maar ja… Het was druk in het restaurant en het ging nog wel even duren voor ik mijn salade zou krijgen.
Dan toch maar even de achterkant lezen… Kijken of ik iets met de clou van het verhaal zou kunnen.

Holy shit! Na het lezen van de achterkant wist ik dat ik dit boek aandachtig móest lezen. En wel heel snel! Er staat letterlijk: “Dit boek kan ons helpen bij het loslaten van de behoefte aan controle, zodat we ons kunnen ontspannen in een gevoel van zekerheid en vrijheid, en kunnen stoppen met het najagen van levensdoelen en gewoon echt kunnen gaan leven.”

Dit was precies wat ik nodig had; het loslaten van controle. Tot die tijd had ik geprobeerd Johans gedrag te veranderen, onze relatie te veranderen. Hiermee dacht ik goed te doen, helaas, niets is minder waar. Juist door krampachtig controle uit te willen oefenen, had ik mijn leven totaal níet meer onder controle.

Ik moest leren om te vertrouwen; vertrouwen hebben in Johan, in onze relatie en misschien wel het belangrijkste: in mezelf.

Tijdens de 10 dagen dat ik weg was ontstond er, ondanks dat ik op afstand was, een ruzie die extreem hoog opliep. In mijn herinnering was dat écht het moment van erop of eronder. Om je een idee te geven: Johan was in die tijd actief op Funda aan het zoeken naar een huis voor zichzelf.

Ik was radeloos en wist echt niet meer wat ik moest doen. In m’n ooghoek zag ik het boek liggen en begon weer te lezen, een bepaalde zin bleef hangen: “Onthoud dat het universum je nooit iets zal geven dat je niet aankunt.”

Vanaf toen kon ik het loslaten. Ik vertelde Johan dat ik vertrouwen in hem heb en in onze relatie.

Vanaf daar is onze relatie met mini-stapjes en 2 sessies bij een relatietherapeut weer de goede kant op gegaan.

Nu, precies een jaar later staan we samen sterker dan ooit. Het lijkt misschien overdreven, maar ik ben ervan overtuigd dat dit boek mijn relatie gered heeft.

Denk je nu: “Good for you, maar wat heeft jouw relatiecrisis met ondernemen te maken?”

Als ondernemer kun je soms onzeker zijn, of het even allemaal niet meer weten. Als jij kunt vertrouwen op het universum, bespaart je dat een hele hoop negatieve energie. Die energie heb je namelijk hard nodig om in andere zaken te steken.

Maak je leven een beetje mooier en lees dit boek! Echt!

The 4 hour workweek

“The Four hour workweek” van Timothy Ferriss.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik dit boek niet gelezen maar geluisterd heb. Ik luisterde dit boek op het moment dat wij met het gezin 3 weken in een vakantiepark in Noord-Holland zaten, omdat in die periode ons huis geschilderd werd.

Het was een periode waarbij ik veel alleen in de auto zat, voornamelijk voor het reizen tussen ons huis en het vakantiepark. Iedere keer keek ik ernaar uit om een tripje met de auto te maken, terwijl ik eigenlijk een hekel aan autorijden heb.

Of ik ooit een 4-urige werkweek ga bereiken, ik vraag het me af. Door de inzichten van Timothy Ferriss te implementeren ben ik er wél van overtuigd dat ik veel sneller mijn zakelijke doelen behaal.

Het boek zet je voornamelijk aan het denken over wat je zelf mag doen en wat je mag uitbesteden. Verantwoordelijkheden uit handen geven, geeft je vrijheid. Als jij ervoor kiest om voor zaken, waar je zelf niet goed in bent, een expert in te huren, is je slagkracht enorm.

Het is een heerlijk boek, waarna je nooit meer zult denken: “Ik moet nou eenmaal hard werken, maar straks als ik met pensioen ben kan ik genieten”. Dat mag je namelijk nu al doen!

het 6 minuten dagboek

Tot slot mijn huidige favoriet: “Het 6 minuten dagboek.”

Het toeval wil dat ik dit boek al een tijdje op mijn verlanglijstje had staan en het als bedankje van Marlou Volkerink (één van mijn klanten) kreeg. Ik ben er gelijk mee aan de slag gegaan, want ik wist dat dit dagboek je bewust maakt en dankbaarheid centraal zet.

Waar ik 100% in geloof is dat dankbaarheid je ver brengt in het leven. Op het moment dat jij je dankbaar voelt, kun je niet meer negatief, ontevreden of somber zijn. Dit boek helpt je daarbij.

Iedere dag schrijf je vlak nadat je opstaat 3 dingen op waar je dankbaar voor bent en hoe je er een fantastische dag van gaat maken. In de avond is er ruimte voor reflectie en kijk je terug naar wat goed ging en naar wat minder goed ging.

Iedere week krijg je een kleine extra opdracht, zoals: “Schrijf een e-mail naar jezelf die je over 6 maanden mag openen.” (Hier heb je zelfs websites voor die dit technisch ondersteunen, bijvoorbeeld whensend.com)

 

Ik ben pas een aantal weken met dit dagboek aan de gang, maar ik merk nu al verschil in hoe ik tegen het leven aan kijk. Ik ben nooit een pessimist geweest, maar ik hoor mezelf nu heel regelmatig dingen zeggen als: “Wat fijn dat we zo’n mooie tuin hebben”. “Kijk eens wat die kinderen lief aan het spelen zijn”. “Dankjewel voor alles wat je doet voor ons”.

Dit boek helpt je echt om van je leven een 9+ te maken. Dat willen we toch allemaal!

 

Er zijn nog zooooveel meer boeken die ik je kan aanbevelen: op Pinterest heb ik hier een verzameling van gemaakt:

Als ik mezelf twee jaar geleden advies had mogen geven, dan had ik de top 3 hierboven zeker aanbevolen om mee te starten.

Dus go for it! Zet een lekker bakje thee en kruip op de bank met één van deze fijne boeken!

 Laat je me weten wat je ervan vond? Stuur me een DM op Instagram.