Op het moment dat ik nog braaf in loondienst was, had ik het beeld van ondernemers dat ze totaal aan hun eigen lot zijn overgelaten. Op een bepaalde manier is dat ook zo. Je hebt niet meer de zekerheid dat, wat er ook gebeurt, je salaris toch wel betaald wordt aan het einde van de maand. Je kies ervoor om eigen verantwoordelijkheid nemen, wat uiteindelijk veel meer voldoening geeft, dan die ‘vanzelfsprekende salarisstrook’ op de 24e van de maand.

 

Waar je wél op mag rekenen zijn een aantal regelingen vanuit de overheid die startende ondernemers een steuntje in de rug geven om je bedrijf op te bouwen. Met deze regelingen hoef je minder belasting te betalen, wat betekent dat er meer geld overblijft voor jou en je business. Misschien is dit niet het meest sexy onderwerp, maar ik wil je écht op het hart drukken om je hierin te verdiepen. Je laat grof geld liggen als je het niet doet!

 

Daar gaan we dan. Ga even rustig zitten met een bakkie thee en laat de volgende informatie tot je komen.

 

We beginnen met een Disclaimer: alle regelingen hieronder zijn van toepassing als je een eenmanszaak start (voor overige rechtsvormen zijn andere regelingen die je kunt vinden op de Website van de KvK of de Belastingdienst).

 

Allereerst: de Zelfstandigenaftrek

Om ondernemers tegemoet te komen, heeft de overheid bedacht dat je een bedrag van je winst mag aftrekken waardoor je belastbare bedrag verlaagd wordt. Helemaal top natuurlijk!

Wat wel een beetje jammer is, is dat dit bedrag iedere jaar verlaagd wordt. Jarenlang was deze aftrekpost € 7.280. Voor 2020 is het inmiddels bijgesteld naar €7.030, in 2021 wordt het €6.670. Ieder jaar bouwt dit bedrag verder af. Hoe sneller je start met je eigen business, hoe meer profijt je van deze regeling hebt! Je hoeft de zelfstandigenaftrek niet aan te vragen, je komt dit vanzelf tegen als je de aangifte Inkomstenbelasting gaat indienen.

 

Is deze helder? Check en door!

 

Ook heel belangrijk: de Starteraftrek

Als startende ondernemer heb je recht op een extra aftrekpost: de startersaftrek. Deze aftrekpost is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en bedraagt € 2.123. Je maakt hier aanspraak op als je minimaal 1225 uur in het betreffende jaar aan je bedrijf gewerkt hebt. Hierbij tellen alle uren mee; dus niet alleen wat je factureert naar je klanten, maar ook je marketing, sales, studie, administratie etc. Je mag deze startersaftrek 3 keer in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap aftrekken.

 

Let op: het gaat écht om 1225 uur in één kalenderjaar. Dit gaat niet per rato. Als jij halverwege het jaar een bedrijf start, moet je in korte tijd nog die 1225 uren werken om van de regeling gebruik te mogen maken. De Belastingdienst ziet de inschrijfdatum bij de KvK als startdatum voor jouw bedrijf. Om aanspraak te maken op de Startersaftrek kan het daarom van belang zijn om de datum van inschrijving bij de KvK tactisch te kiezen.
Ter verduidelijking mijn persoonlijke voorbeeld: Ik startte met de oprichting van mijn business in oktober 2019. Als ik mezelf gelijk had ingeschreven bij de KvK dan had ik al 1 van de 5 jaar verspild. Door te wachten tot 1 januari 2020 kon ik dat hele jaar gebruiken om 1225 uur te besteden aan mijn business en hierdoor aanspraak te maken op de startersaftrek. Neem dit in overweging op het moment dat je van plan bent je in te schrijven bij de KvK. De startersaftrek hoef je niet aan te vragen, deze kom je ook vanzelf tegen bij de aangifte inkomstenbelasting.

De laatste, beetje aparte, regeling: de KOR
Verwacht je met je omzet onder de 20.000 euro te blijven? Dan kan de kleineondernemersregeling (KOR) handig zijn. Je moet je hiervoor apart aanmelden bij de Belastingdienst. Door de KOR bereken je geen BTW op je leveringen.  Je mag een beperkte BTW-administratie bijhouden en hoeft geen BTW-aangifte in te dienen.

 

Zelf heb ik ervoor gekozen om niet voor de KOR te gaan. Ik had geen idee wat ik zou gaan verdienen, maar door voor deze regeling te kiezen, dacht ik dat het niet goed zou zijn voor mijn ‘Money Mindset’. Het kan zomaar gebeuren dat je jezelf onbewust klein houdt, dan neem je een klus misschien niet meer aan, omdat je dan over die 20.000 euro heengaat en “dat is zonde”.

 

Daarnaast, misschien nog wel belangrijker, is het een beetje een aparte regeling. Je gaat je klanten facturen sturen zonder BTW. Klanten zullen hier raar van opkijken, want niet iedereen is bekend met deze regeling. Je moet het gaan verantwoorden, wat misschien voor een minder goede vertrouwensbasis zorgt. Daarnaast moet je, als je boven die 20.000 euro komt, je administratie weer opnieuw gaan inregelen en vervolgens wel BTW gaan vorderen en afdragen.

Wanneer is het wel interessant? Stel, je plan is om in loondienst te blijven, maar daarnaast ‘hobby je een beetje bij’ met een webshop, waar je niet vol voor wil gaan. Als je vermoedt dat je de komende 2 jaar niet meer dan 20.000 euro gaat verdienen, dan is het wel lekker om alles wat je verdiend, inclusief de BTW, te mogen houden.

Houd er ook rekening mee, dat als je aanspraak maakt op de KOR, je ook geen BTW mag terugvragen op alles wat je inkoopt voor je bedrijf. Hierdoor kun je een flink bedrag mislopen.  Wederom een voorbeeld uit eigen ervaring: Het eerste kwartaal dat ik ondernemer was heb ik flinke kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Die eerste kwartaalaangifte was een heerlijke verrassing: ik kreeg een smak met geïnvesteerd geld terug! Dit mis je dus als je voor de KOR kiest.

Je merkt het, deze regeling is niet mijn favoriet (understatement).  Laat je daardoor niet weerhouden. Als jij voelt dat deze regeling voor jou is, vraag hem als de wiedeweerga aan!

Wil je meer weten over praktische zaken voor startende ondernemers? In mijn online programma “Bye Bye Boss, Hello Freedom”  wordt alles van A-Z uitgebreid behandeld. Van verzekeringen tot uurtarieven en alles wat er tussenin zit. 

 Maak jezelf trots en zorg dat je deze shit geregeld hebt!